93 428 21 80 acaebh@espinabifida.cat Haz un donativo
Preguntes freqüents

1. Podrà caminar nostre fill?

Hi ha molts nens amb Espina Bífida que poden caminar, però això dependrà del nivell de lesió medul·lar. Així, podem trobar nens que es desplacin amb l’ajuda d’ortesis, altres en cadira de rodes i fins i tot alguns altres sense cap tipus de suport.

2. Es veurà afectada la intel·ligència del meu fill?

La majoria dels nens amb Espina Bífida tenen una intel·ligència dins de la normalitat, però alguns d’ells poden presentar un retard intel·lectual. Aquests nens poden presentar alguna dificultat en el àrea cognitiva que pot repercutir en els aprendizatges escolars. Així mateix, s’aprecien problemes perceptius, d’orientació espacial, de lateralitat, de coordinació visomotora i baix nivell d’atenció i concentració. Tots aquests factors contribueixen a que el nen tingui un aprenentatge més lent.

3. Podrà tenir el nostre fill una infància com altres nens?

Primordialment, són els pares els que ensenyen al nen a passar per les diferents etapes de la seva infància i a créixer internament. Tenen la important missió d’ajudar a responsabilitzar-se progressivament de si mateix i a desenvolupar les seves capacitats.
No oblidis que el teu fill amb Espina Bífida és, sobretot, un nen i per tant, un ésser en desenvolupament. Descobriràs que, si li ensenyes, el teu fill un ésser en desenvolupament. Descobriràs que, si li ensenyes, el teu fill pot fer moltes coses per sí mateix.

4. Quin tipus d'escola necessitarà?

El nen amb Espina Bífida normalment pot i ha d’assistir a l’escola ordinària; no obstant això, hi ha alguns d’aquests nens amb seqüeles intel·lectuals per als que podria ser recomanable l’escola d’educació especial.
Se l’ha d’estimular, principalment, en un clima de joc i de seguretat, i s’han d’aprofitar totes les ocasions per donar al nen els mitjans perquè progressi i perquè adquireixi la seva autonomia personal, deixant anar el seu ritme i la seva personalitat.

5. Quins tipus d'ajuda hem de cercar per al nostre fill?

En els grans hospitals hi ha Unitats d’Espina Bífida on els afectats reben l’atenció mèdica que necessiten.
L’associació d’Espina Bífida disposa d’un equip d’assessorament que dóna suport als afectats, als seus famílies i a les escoles en tot el que fa referència a aquests aspectes.

6. Podrà realitzar un treball en un futur?

Sí. El treball he de ser adequat a les seves característiques físiques. És important vetllar des d’edats primerenques la seva formació global, tant personal com acadèmica, perquè pugui accedir al món laboral amb la suficient autonomia personal i professional.

7. Es poden veure afectades les seves relacions sexuals?

Sí, però dependrà del grau d’afectació que tingui. No obstant això, hi ha altres formes de tenir relacions sexuals sense necessitat de centrar-se en l’àrea genital.

8. Poden els nens amb Espina Bífida participar a la classe d'educació física i / o psicomotricitat?

La seva afectació no impedeix que puguin participar activament en aquestes àrees. Els nens / es amb Espina Bífida no haurien de ser exclosos del programa d’educació física. Molts nens / es amb una discapacitat poden ser participants actius de diferents esports i exercicis físics.
La natació és un excel·lent esport recreatiu per als/les nens/es amb Espina Bífida. Altres esports que també poden practicar són: bàsquet, tennis, esquí, ciclisme, tennis de taula, etc., naturalment fent les adaptacions pertinents.