93 428 21 80 acaebh@espinabifida.cat Haz un donativo
Repercussions

Repercussions

Segons el nivell de localització i extensió de la lesió, l’Espina Bífida i les seves conseqüències seran més o menys greus.
Els transtorns associats més freqüents són:

Pèrdua de mobilitat i de sensibilitat

La paràlisi dels membres inferiors pot estar present i dependrà de la localització i naturalesa de la malformació. Els membres superiors, generalment, es desenvolupen amb normalitat, tot i que tendeixen a presentar dificultats d’habilitat manual, especialment de psicomotricitat fina.
Així mateix, hi ha una pèrdua de sensibilitat a partir del nivell de la lesió

Incontinència d'esfínters

L’Espina Bífida, generalment, implica una incontinència d’esfínters. S’utilitzen diferents materials per atendre les seves necessitats higièniques com ara: bolquers, sondatge intermitent, col·lector urinari, etc. Els / les nens / es poden ser autònoms en la utilització d’aquests materials entre els 5 i els 8 anys. També hi ha algunes tècniques quirúrgiques per tractar aquesta alteració d’entre les que podem destacar l’esfínter artificial.

Dificultats d'aprenentatge

Les persones amb Espina Bífida poden presentar dificultats cognitives, com poden ser:
– Dificultats en l’orientació espacial
– Dificultats en la percepció visual
– Dificultats en la lateralització
– Dificultats en les habilitades manipulatives
– Dificultats de coordinació oculomanual
– Dificultats d’atenció

Aquestes dificultats d’aprenentatge es solen agreujar per l’alt índex d’absentisme escolar que pateixen, com a conseqüència de les freqüents hospitalitzacions i tractaments rehabilitadors.

Altres alteracions possibles

Les persones amb Espina Bífida poden tenir problemes visuals (estrabisme), fragilitat òssia en la part afectada de la paràlisi, deformitats de la columna i dels peus, luxació de maluc, nafres, etc .. S’ha de tenir cura amb la dieta alimentària procurant introduir aliments rics en fibra, així com realitzar exercici.

Hidrocefàlia

Dediquem un apartat específic a la hidrocefàlia causa de l’alt índex de casos de persones amb Espina Bífida que la pateixen.

La hidrocefàlia consisteix en l’augment del volum del líquid cefalo-raquidi a l’interior del cap. Pot ser controlada mitjançant la col·locació d’una vàlvula de derivació intracranial que permet derivar l’excés de líquid a una altra part del cos on aquest pugui ser absorbit (cavitat abdominal o cardíaca).

hidro