93 428 21 80 acaebh@espinabifida.cat Haz un donativo
Què és

Què és l’Espina Bífida?

L’Espina Bífida és una malformació congènita del tub neural que es produeix durant el primer mes de gestació, quan una o més vèrtebres no es tanquen correctament.

En conseqüència, la medul·la espinal i les meninges queden al descobert això provoca que les seves fibres nervioses resultin afectades. Se poden localitzar en diferents nivells de la columna; no obstant, es en la regió lumbar i sacro on apareix amb més freqüència.

gestacion

Causes

La causa és desconeguda, però sembla ser que intervenen factors genètics i mediambientals. La falta d’àcid fòlic es considera como un dels principals responsables.

Existeixen variacions geogràfiques en relació a la freqüència d’aparició de l’Espina Bífida.

Tipus d’Espina Bífida

oculta

Espina Bífida oculta
Absència de tancament dels arcs vertebrals posteriors. No hi ha afectació de la medul·la espinal ni de les seves estructures adjacents. Generalment passa inadvertida. Té una afectació molt lleu.

lipomeningocele

Lipomeningocele
Error de fusió dels arcs vertebrals amb protrusió d’una bossa plena de teixit lipomatós. Pot produir seqüeles neurològiques.

meningocele

Meningocele
Error de fusió dels arcs vertebrals amb distensió quística de les meninges, aquestes estan afectades, però la medul·la espinal es manté correcta. Les seqüeles neurològiques existeixen, però són poc importants.

mielomeningocele

Mielomeningocele
Error de fusió dels arcs vertebrals amb distensió quística de les meninges i displàsia de la medul·la. La medul·la espinal i les meninges estan danyades. Les seqüeles neurològiques són importants.

espina